Záchrana a nové využití bývalého seníku u Borkovických blat - Kyml, Dominik (Jihočeská univerzita, 2018)
Touto bakalářskou prací chci ukázat nové možné využití opuštěného zemědělského objektu. Před zahájením rekonstrukce došlo k místnímu šetření, kde jsem se seznámil s prostředím. Následně jsem si, vzhledem k absenci územního plánu na internetu, domluvil schůzku se starostou obce, pro nafocení potřebných dokumentů. Po zjištění, že můj záměr územní plán povoluje, jsem provedl stavební průzkum, kdy jsem objekt oměřil a zjistil stav konstrukčních prvků stavby. Následovalo vypracování projektové dokumentace, kde jsem postupoval od základů přes podlahy, zdi, strop až po krov objektu. Při zpracování projektové dokumentace, jsem se snažil o co nejméně bouracích prací a hlavně o esteticky podobnou stavbu stavbě původní. Zemědělský objekt, který byl využívaný jako seník, změní své užívání na penzion, kde v okolí stavby je mnoho cyklostezek, pěších stezek a hlavně přírodní rezervace Borkovická blata.
Rescue and re-use of the former hayloft near Borkovice blats
Keywords: rekonstrukce; zemědělský objekt; penzion; stavba; reconstruction; farm occupancy; boarding house; construction