Analýza nákladů, výnosů a výsledku hospodaření - Váchová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem bakalářské práce je analýza nákladů, výnosů a výsledku hospodaření, transformace hrubého výsledku hospodaření na základ daně a následné rozhodnutí, jak bude naloženo s čistým výsledkem hospodaření. Analýza je zpracována z poskytnutých výročních zpráv, rozvahy, výkazu zisku a ztráty a příloh vybraného podniku. Analýza je provedena za roky 2015, 2016 a 2017. Z analýzy vyplývá, že zvolený podnik dosahuje stále vyšších nákladů i výnosů. Nejvyšším nákladem jsou osobní náklady a náklady na spotřebu materiálu a energie. Tyto náklady stoupají kvůli rozšiřování výroby podniku. Nejvýznamnějším výnosem jsou tržby za vlastní výrobky a služby. Podnik se zaměřuje na prodej svých výrobků jak v tuzemsku, tak i ve světě. Za sledované období tržby z exportu stoupaly a tržby z tuzemského trhu klesaly. Podnik se v poslední době spíše zaměřuje na propagaci svých produktů ve světě než na domácím trhu. Podniku se dlouhodobě nedaří stoprocentně uspokojovat poptávku po svém zboží, a tak každoročně dochází k náboru nových zaměstnanců a obměny starých strojů za výkonnější. Nábor nových zaměstnanců se negativně poznamenal na výši čistého zisku, který zaznamenal značný pokles.
Analysis of costs, revenues and profit/loss
Keywords: provozní náklady a výnosy; finanční náklady a výnosy; čistý výsledek hospodaření; výkaz zisku a ztráty; operating costs and revenues; financial costs and revenues; earnings before costs; profit and loss statement