Účtování a oceňování zásob ve vybrané účetní jednotce - Čužnová, Radka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je zaměřena na problematiku zásob v účetní jednotce, jejich charakteristiku a účtování zásob, které bylo legislativou změněno v roce 2016. Zásoby nejsou klasifikovány pouze z pohledu finančního účetnictví, ale také z pohledu manažerského účetnictví například oceňování zásob. Dále z pohledu financí podniku, kde jsou zásoby řešeny jako potřeba oběžného majetku, který je důležitý pro plynulý chod výroby. Oceňování zásob a účtování zásob je aplikováno na společnost, která byla založena jako hlídací služba. Od té doby se společnost rozšířila a v současnosti zahrnuje montážní a chráněné dílny, logistiku a sklady. Na tuto společnost je provedena také horizontální analýza, která porovnává položky v účetních výkazech a zkoumá jejich meziroční změnu a dále finanční analýza vybraných ukazatelů týkajících se zásob. Obě tyto analýzy jsou zpracovány za období tří let. Nakonec je tato práce zaměřena ještě na inventarizaci a zjištěné inventarizační rozdíly.
Accounting and Stock Valuation in the Chosen Accounting Unit
Keywords: zásoby; oceňování zásob; účtování zásob; finanční analýza; stock; accounting unit; profit and loss; stock valuation; stock accounting; stocktaking