Individuální plánování v Domově pro seniory Světlo - Koláříková, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce s názvem "Individuální plánování v Domově pro seniory Světlo" je zaměřena, jak už název napovídá, na individuální plánování v pobytovém zařízení pro seniory. Cílem práce je podat ucelený obraz o individuálním plánování sociální služby v rezidenčních zařízeních a zmapovat úlohu sociálního pracovníka, klíčového pracovníka a klienta v tomto procesu. Proces individuálního plánování je objasněn na konkrétním zařízení, kterým je Domov pro seniory Světlo. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První část s názvem "Stárnutí a stáří" obsahuje informace týkající se změn ve stáří a problémy, které s ním souvisí. Jsou zde uvedeny strategie chápání stáří, neboť úzce souvisí s přístupem seniorů k individuálnímu plánování. Druhá část je zaměřena na rozdělení potřeb a jejich specifikaci u seniorů. Hlouběji se zamýšlí nad potřebami spirituálními a to z toho důvodu, neboť jsou často u klientů pobytových služeb opomíjeny. Třetí část obecně vymezuje pobytové služby pro seniory a souvislost zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a standardů kvality sociálních služeb s individuálním plánováním. V této části je také představen Domov pro seniory Světlo. V poslední části je popsán proces individuálního plánování sociální služby od jednání se zájemcem o službu až po hodnocení samotného procesu. Zabývá se problematikou plánů péče, zjišťování potřeb klientů, osobních cílů a osobou klíčového pracovníka. Z práce vyplývá nutnost individuálního přístupu ke klientům v návaznosti na jejich zvyky, rituály, potřeby a přání. Nezbytný je opravdový zájem o klienta a správné předávání informací v rámci týmu. Jedině tímto přístupem lze zajistit kvalitní sociální službu zaměřenou na případovou práci, která zajistí spokojenost klientů v pobytových zařízeních.
Individual Program-Planning in the Nursing Home Světlo
Keywords: Stáří; senior; změny ve stáří; potřeby; pobytová zařízení; individuální plánování; osobní cíl; sociální pracovník; klíčový pracovník.; Aging; senior; changes in lifespan; needs; nursing homes; individual program-planning; personal goal; social worker; key worker.