Aktuální problémy v činnostech kurátorů pro děti a mládež v Českých Budějovicích - Hunčovská, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná práce se zabývá aktuálními problémy v činnostech kurátorů pro děti a mládež na českobudějovickém OSPODu. Cíl práce je popis činností kurátorů a zmapování problémů, které jejich působení doprovázejí. Ke zjištění výsledků jsem zvolila dvě výzkumné otázky, a to které problémy pociťují českobudějovičtí kurátoři pro děti a mládež ve své práci jako nejvíce zatěžující a jaká řešení těchto problémů považují respondenti za nejvhodnější. V teoretické části jsou zhodnoceny časté problémy dětí a mládeže, kterými se kurátoři zabývají. Dále tato část popisuje náplň práce kurátorů a přibližuje služby a projekty, do nichž jsou zapojeni. Vlastní výzkumná část je tvořena kvalitativním výzkumem a technikou strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami, jejichž prostřednictvím jsou analyzovány rozhovory s pracovníky českobudějovického OSPODu. Výzkumem bylo zjištěno, že mezi největší problémy pracovníků patří nedostatek zařízení pro děti závislé na návykových látkách, dále nedostatek času na práci sociálního pracovníka, hodně administrativy a neinformovanost veřejnosti. Na základě výsledků zjištěných z výzkumu byla navržena opatření, jejichž realizace by mohla pomoci zmírnit některé problémy kurátorů. Mezi opatření, která by mohla zlepšit práci kurátorů, patří osvěta veřejnosti, vytvoření zařízení pracujícího s dětmi závislými na návykových látkách, zaměstnání pracovníka, jenž by zajišťoval práci s neziskovými organizacemi, které by se dětem věnovaly aktivněji.
Actual problems in profession of curators for children and youth in České Budějovice
Keywords: Děti a mladiství; činnost kurátorů; orgán sociálně-právní ochrany dětí; interview; Children and youthful; activity of curators; Institute of Social and Legal Protection of Childern; interview