Postavení úředníků veřejné správy v ČR - Adamová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je popsat specifika v pracovních poměrech úředníků územních samosprávných celků a státních zaměstnanců v České republice. Kromě popisu momentálního postavení uvedených pracovníků, definice základních pojmů a právní úpravy související s touto problematikou se práce věnuje také chronologickému vývoji dané problematiky od vzniku samostatné České republiky, tj. vývoji od 90. let 20. století. Důležitou částí práce je kromě jiného i analýza čtyř vybraných právních normativů, které s danou problematikou úzce souvisejí. Nejrozsáhlejší část práce je věnována právě těmto normativům a změnám, které v postavení úředníků územních samosprávných celků a státních zaměstnanců vyvolaly.
The position of the public administration officers within The Czech Republic
Keywords: veřejná správa; státní správa; územní samosprávné celky; úředníci; pracovní poměr; public administration; state administration; local government units; officers; employment relationship