Možnosti využití molekulárních markerů k identifikaci komodit podléhajících úmluvě CITES - Hynková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zaměřuje primárně na možnosti využití molekulárních markerů k identifikaci komodit podléhajícím úmluvě CITES. Nelegální obchod s těmito artikly je běžný i v České republice. Přehled nejvyužívanějších metod by mohl usnadnit boj s tímto druhem kriminality. Molekulární markery jsou ideální pro identifikaci druhu a jiných taxonomických jednotek, protože na rozdíl od morfologické identifikace nevyžadují neporušené vzorky. DNA lze získat z vysoce zpracovaných a degradovaných produktů, které se běžně vyskytují na trhu.
The possibility of using molecular markers to identify the commodities subject to CITES
Keywords: CITES; wildlife crime; identifikace; DNA; PCR; amplifikace; marker; CITES; wildlife crime; identification; DNA; PCR; amplification; marker