Diverzita potápníkovitých brouků v kulturní krajině - Ebermannová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Potápníci (Dytiscidae) představují největší čeleď dravých vodních brouků. Tato práce spočívala v literární rešerši faktorů, které mohou ovlivňovat diverzitu potápníků v čase a prostoru, a ve zjištění diverzity jednotlivých druhů potápníků na člověkem ovlivněných lokalitách v různých částech litorálních porostů v rámci sezóny. Terénní výzkum probíhal na devíti rybnících u vesnic Třebín a Dubné a na okraji města České Budějovice na jaře, v létě a na podzim roku 2011. Výsledky ukázaly, že potápníci převážně preferují rybníky s menší osádkou ryb, menší živinovou dotací a větší pokryvností vegetace. Všechny tyto faktory mají vliv na abundanci potápníků. Také byl zaznamenán výskyt vzácného druhu pro Čechy Hydrovatus cuspidatus.
Diversity of diving beatles in cultural landscape
Keywords: Klíčová slova: potápníci; Dytiscidae; diverzita; rybník; vegetace; Keywords: diving beetles; Dytiscidae; diversity; pond; vegetation