Ideální učitelka mateřské školy z pohledu rodičů - Čermáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou ideální učitelky mateřské školy. Předmětem zájmu této práce je zjistit, jak na učitelku MŠ pohlížejí rodiče, jejichž děti mateřskou školu navštěvují. Teoretická část práce je věnována popisu učitelky mateřské školy, její osobnosti a rolím. Práce se dále zabývá typologií předškolního pedagoga. V neposlední řadě jsou v teoretické části definovány kompetence a dovednosti učitelky. Závěr teoretické části je věnován tématu vzdělávání předškolního pedagoga. Praktická část má za cíl definovat ideální učitelku mateřské školy z pohledu rodičů. Výzkumné šetření bylo realizováno dotazníkovou metodou ve vybraných mateřských školách v Českých Budějovicích.
Ideal teacher in kindergarten from the perspective of parents
Keywords: ideální učitelka mateřské školy; osobnost pedagoga; kompetence pedagoga; role učitelky; vzdělávání; ideal kindergarten teacher; personality of the teacher; teacher competencies; role teacher; education