Dějiny spásy v symbolice byzantské liturgie sv. Jana Zlatoústého - Fogl, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou, jak si křesťané v byzantské liturgii sv. Jana Zlatoústého, prostřednictvím symboliky doprovázené slovem připomínají a zpřítomňují dějiny spásy (anamnezi dějin spásy). V úvodní části se autor nejprve zamýšlí nad symbolickým jednáním křesťana při liturgii, jakožto způsobu vyjádření vztahu k Bohu, a dále se věnuje způsobu, jakým je dnes slavena liturgie sv. Jana Zlatoústého. Na tato témata, popisující vnější výraz slavení, pak navazuje kapitolou, která se zabývá duchovní stránkou této liturgie. Pro snazší orientaci v následujícím textu zakončuje úvodní část teologickými koncepcemi vybraných autorů liturgických komentářů. Hlavní část práce autor zaměřuje na dějiny vzniku jednotlivých částí liturgie, na liturgické komentáře vybraných představitelů východního křesťanství, kteří ovlivnili vývoj byzantské liturgie, a na analýzu současného textu liturgie sv. Jana Zlatoústého, u něhož hledá způsob, jakým dochází k anamnezi dějin spásy. V závěru práce autor shrnuje výsledky této analýzy a dochází k přesvědčení, že v jednotlivých částech byzantské liturgie se skutečně symbolicky připomíná a zpřítomňuje Ježíšův život.
The history of salvation in the symbology of the Byzantic liturgy of Saint John Chrysostom
Keywords: Liturgie sv. Jana Zlatoústého; symbolika v liturgii; dějiny spásy v liturgii; byzantská liturgie; anamneze dějin spásy; připomínka a zpřítomnění dějin spásy; proskomidie {--} příprava darů; liturgie Božího slova {--} liturgie katechumenů; liturgie eucharistie {--} liturgie věrných.; Liturgy of Saint John Chrysostom; the symbology of The Divine Liturgy; the history of salvation in the liturgy; The Byzantine Liturgy; the anamnesis of the history of salvation; the reminder and making of the history of salvation present; Proskomedia or the Office of Preparation; the liturgy of the Word {--} the liturgy of the catechumens; the liturgy of the Eucharist {--} the liturgy of the faithful.