Integrovaný záchranný systém a mimořádné události se zaměřením na činnost Policie ČR. - Vildman, Radek (Jihočeská univerzita, 2010)
V České republice je pro zvládnutí a přípravu na mimořádné události vytvořen integrovaný záchranný systém, nejedná se o samostatnou organizaci jako takovou, ale o systém koordinovaných činností především základních složek, kterými jsou Hasičský záchranný sbor České republiky a jednotky požární ochrany, zařazené v plošném pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany, Policie České republiky a Zdravotnická záchranná služba České republiky. Právě součinnost-koordinace těchto základních složek integrovaného záchranného systému je naprosto podstatná pro účinnost-efektivitu zásahu v místě mimořádné události. Aby byl proces záchranných a likvidačních prací opravdu účinný, jsou pro vybrané mimořádné události zpracovány typové činnosti složek při společném zásahu. Tyto typové činnosti jsou zaměřené zejména na koordinaci složek v místě mimořádné události a koordinaci dotčených složek jejich operačními středisky. Cílem této práce bylo analyzovat činnost Policie ČR jako složky integrovaného záchranného systému v oblasti mimořádných událostí, poukázat na případné nedostatky a navrhnout formy zlepšení. Získané poznatky je možné využít pro odbornou přípravu osob, zejména z řad Policie ČR, které se zabývají problematikou řešení mimořádných událostí. Práce obsahuje výčet těchto složkami integrovaného záchranného systému schválených typových činností s odkazy na platné právní akty, analýzu úkolů vykonávaných Policií ČR v rámci jednotlivých typových činností. V závěru je poukázáno na rozdíly mezi teorií a praxí, které vyplynuly při zpracovávání této práce. Jedná se zejména o nedostatečné znalosti typových činností ze strany policistů a nedostatečné materiálové vybavenosti Police ČR jako složky integrovaného záchranného systému, zejména ochrannými prostředky k provádění úkolů spojených s možnou kontaminací policistů různými chemickými, biologickými a radioaktivními látkami apod.
Integrated rescue system and emergencies with a view of the Police of the Czech Republic.
Keywords: Hasičský záchranný sbor; Integrovaný záchranný systém; Mimořádná událost; Policie ČR; Typová činnost složek při společném zásahu; Zdravotnická záchranná služba; Fire-Brigade of the Czech Republic; Integrated Rescue System; an extraordinary event; Police of the Czech Republic; type activity for basic bodies during a collective intervention; Medical Rescue Service of the Czech Republic