Statiny - jejich použití, mechanismus účinku, vedlejší efekty. Atorvastatin a možnosti jeho fotochemické degradace v přírodních vodách. - Petráňová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá skupinou hypolipidemik, statinů. V teoretické části je představen jejich vývoj, charakteristika, mechanismus účinku a vedlejší účinky. Experimentální část je zaměřena na jednoho zástupce statinů, atorvastatin, jeho možnou fotochemickou degradaci ve vodném roztoku za světelných podmínek souvisejících s přírodními vodami a potenciální toxický účinek samotného atorvastatinu a směsi produktů fotochemické degradace atorvastatinu na vodní rostlinu Lemna minor.
Statins - applications, mechanism of action, side effects. Atorvastatin and possibilities of its photochemical degradation in natural waters.
Keywords: hypolipidemika; statiny; atorvastatin; fotochemická degradace; toxicita atorvastatinu a fotoproduktů; Lemna minor; hypolipidemic drugs; statins; atorvastatin; photochemical degradation; toxicity of atorvastatin and photoproducts; Lemna minor