Mapování dobrovolnických programů zaměřených na korespondenci s vězni - Babická, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje možnostem a dostupnosti dobrovolnických programů a projektů nejen v České republice, ale i v zahraničí, jež podporují osoby ve výkonu trestu odnětí svobody a umožňují jim kontakt se světem mimo věznici. Hlavní zdroje této práce představují samotné webové stránky jednotlivých organizací, které službu dopisování s osobami ve výkonu trestu odnětí svobody nabízí, také výpovědi kompetentních pracovníků k této dobrovolnické činnosti, a v neposlední řadě dosavadní zahraniční výzkumy týkající se dopadu uvěznění. Praktickou část tvoří má případová studie, jež je vystavěna na vlastní několikaleté zkušenosti s korespondencí s americkým vězněm díky organizaci WriteAPrisoner. Má introspekce a retrospekce přináší hlubší pohled do tohoto tématu. V bakalářské práci jsou také analyzovány diskuze široké veřejnosti na toto téma.
Mapping of voluntary programs aimed at correspondence with prisoners
Keywords: vězeňská korespondence; dobrovolnické programy; kontakt s vnějším světem; pen-pals; případová studie; prisoner correspondence; voluntary program; contact with the world outside; pen-pals; case study