APLIKACE LEGISLATIVNÍHO VYMEZENÍ SPRÁVY DOKUMENTŮ V PRAXI VEŘEJNOPRÁVNÍCH PŮVODCŮ JIHOČESKÉHO KRAJE - Matuška, Karel (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce v úvodní části představuje základní legislativní vymezení spisové služby v období od 1. ledna 2005 do 30. června 2009, tj. doby ohraničené nabytím účinnosti zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, do nabytí účinnosti jeho novelizace zákonem č. 190/2009 Sb. V další části je popsáno vykonávání jednotlivých na sebe navazujících kroků spisové služby, tedy cesta úředního dokumentu od jeho doručení či vzniku až po jeho trvalé uložení v archivu či fyzickou likvidaci, se zaměřením na původce správního obvodu Státního oblastního archivu v Třeboni, kterým je Jihočeský kraj. Třetí úsek práce poskytuje několik příkladů původců dokumentů, sloužících k uvedení praxí ovlivněného řešení některých částí správy dokumentů. Závěrem je hodnocena vhodnost právní úpravy spisové služby ve stanoveném období i další vývoj legislativní definice správy dokumentů v České republice.
Legislative specification applied on Record Management in practice of public agencies in South Bohemian district
Keywords: spisová služba; předarchivní péče; správa dokumentů; record management; the basic legislative definition of record management