Komparace manželství a nesezdaného soužití z historického a soudobého hlediska - Doležalová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá komparací významu institutu manželství a nesezdaného soužití. Seznamuje čtenáře ve stručném přehledu s významem a formací manželství v průběhu dějin až do současnosti. Zjišťuje příčiny, které vedly v šedesátých letech minulého století k poklesu sňatečnosti a hojnému rozšíření nesezdaného soužití a srovnává rodinné chování v severozápadních státech Evropy a České republiky. Snaží se objasnit, proč se v ČR nesezdaná soužití těší oblibě až po roce 1989 a poukazuje na důvody, proč lidé v současné době volí v nemalé míře právě tuto formu soužití. Práce nabízí i krátký pohled na postoj katolické církve k manželství a nesezdaným soužitím.
Comparation of meaning of marriage and cohabitation from a historical and contemporary perspective
Keywords: manželství; nesezdná soužití; Česká republika; sňatečnost; rozvodovost; marriage; cohabitation; Czech Republic; marriages; divorce