Možnosti využití televizních programů a pořadů v praktických činnostech na 1. stupni ZŠ - Šrámková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá tématem využívání televizních programů a pořadů ve výuce praktických činností na prvním stupni ZŠ. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku žáka mladšího školního věku, badatelsky orientovanou výuku a vyučování a cíle a pojetí primární technické gramotnosti. V rámci přípravných studií jsou dále rozebírány technické oblasti Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, průřezové téma Mediální výchova a jsou charakterizovány vybrané televizní vzdělávací programy a pořady. V praktické části se nachází pět námětů, které jsou zpracovány, včetně didaktické dokumentace, do podoby originálních příprav pro výuku na 1. stupni ZŠ. U některých z námětů byla ověřena efektivita.
Possibilities of using television programmes and shows in practical activities at the first grade of primary school
Keywords: praktické činnosti; televizní program; televizní pořad; Rámcový vzdělávací program; Člověk a svět práce; Člověk a jeho svět; badatelsky orientovaná výuka; badatelsky orientované vyučování; mediální výchova; Practical activities; television programme; television show; Framework curriculum; Man and the world of work; Man and his world; inquiry-based instruction; inquiry-based teaching; media education