Globalizace a její dopad na život člověka v rozvojových a vyspělých společenstvích (zemích) - Karbová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá dopady globalizace na člověka žijícího v rozvojových a vyspělých společenstvích (zemích). Úvod práce je věnován obecnému vymezení a vysvětlení pojmu globalizace, její historii, pozitivním a negativním aspektům globalizace, dále pak globálním problémům a rizikům, ale také globální etice a jejím perspektivám. Dále je tato práce zaměřena na tři oblasti, a to na ekonomickou, sociální a ekologickou. Ekonomická část je věnována etickým tématům v oblasti produkce, globální podnikatelské etice, tématu Fair Trade, globálnímu problému chudoby a také rozvojovým zemím. Třetí kapitola se věnuje mezinárodní sociální práci, humanitární a rozvojové pomoci a neziskovým organizacím. Poslední, čtvrtá kapitola se zabývá ekologickou globalizací a dopady ekologických problémů na člověka. Cílem této práce bylo poukázat na procesy globalizace, a to zejména ekonomické, sociální a ekologické, které mají dopad na úroveň života člověka žijícího v rozvojových a vyspělých společenstvích (zemích). Prostředkem k dosažení tohoto cíle byla nastudovaná literatura.
Globalization and its impact on human life in developing and developed communities (countries)
Keywords: globalizace; etika; chudoba; rozvojové země; vyspělé země; ekonomická globalizace; ekologická globalizace; lidská práva; sociální práce; mezinárodní sociální práce; humanitární a rozvojová pomoc; neziskové organizace; aj.; globalization; ethics; poverty; developing countries; developed countries; economic globalization; ecological globalization; human rights; social work; international social work; humanitarian and development aid; non-profit organizations; etc.