Tvořivost předškolních dětí v pohybovém vyjádření - Novotná, Sabina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá tvořivostí předškolních dětí v pohybovém vyjádření. V teoretické části je charakterizována tvořivost jako taková. Dále jsou uváděna metodická doporučení pro rozvíjení tvořivosti dětí. Další část je zaměřena na dítě a jeho tělo, správné držení těla, motorický vývoj dětí, pohybovou tvořivost a improvizaci. Praktická část obsahuje program pohybově tvořivých činností, který je realizován se skupinou dětí v mateřské škole. Výzkumným šetřením bylo zjišťováno, jak jsou děti schopné vyjádřit dané náměty svým tělem a jeho pohybem. V diskuzi jsou uvedené úspěchy a zároveň nastíněné obtíže, které vznikaly během tvořivého procesu. V závěru jsou uvedená doporučení pro rozvíjení pohybové tvořivosti u předškolních dětí.
The preschool children creativity in a motion expression
Keywords: tvořivost; předškolní dítě; pohyb; tělo; hra; improvizace; mateřská škola; creativity; preschool child; motion; body; game; improvization; creativity in motion