Prosociální rysy u dobrovolníků - Hrušková, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce na téma Prosociální rysy u dobrovolníků nejdříve shrnuje poznatky o dobrovolnictví, které jsou čerpány z dostupné literatury. Druhou část teoretické práce tvoří charakteristika prosociálních rysů a srovnání s podobnými pojmy, mezi které může spadat například altruismus nebo empatie. Cílem práce je identifikovat hladinu prosociálních rysů u dobrovolníků na rozdíl od nedobrovolníků. Za nedobrovolníka je v této práci považována osoba, která nikdy jako dobrovolník nepracovala v žádném sociálním zařízení. Ke zjištění potřebných dat je využita kvantitativní metoda. Technika je standardizovaný dotazník o jednadvaceti otázkách. Teoretická práce je rozdělena na tři dílčí kapitoly. V první kapitole se věnuji historii dobrovolnictví, v druhé kapitole teoretické práce je popisována charakteristika dobrovolnictví, třetí část je věnována prosociálním rysům osobnosti. Výsledky mého výzkumu mohou být využity ke zvýšení povědomí o dobrovolnictví, odborné i laické veřejnosti.
Prosocial features of volunteers
Keywords: prosociální rysy; dobrovolnictví; altruismus; empatie; prosociální chování; prosocial traits; volunteering; altruism; empathy; prosocial behaviour