Dlouhodobý majetek z hlediska účetního i daňového - Michalčíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena na dlouhodobý majetek z hlediska účetního a daňového. Jejím cílem je analyzovat pořizování, účtování, oceňování, vyřazování a zejména odpisování dlouhodobého majetku. Tyto teoretické poznatky jsou dále aplikovány v analýze konkrétního podniku v praktické části práce. Pro zhodnocení hospodaření v oblasti dlouhodobého majetku byla vybrána menší účetní jednotka provozující cestovní kancelář. Podle účetních výkazů a interních materiálů byla provedena analýza v oblasti stálých aktiv, tedy způsoby pořizování dlouhodobého majetku, jeho evidence, účtování, a především byly zhodnoceny způsoby odpisování. Dále byly vypočteny jiné možnosti účetních i daňových odpisů, zhodnoceny rozdíly mezi nimi a dopady na základ daně z příjmů. Závěrečná část práce shrnuje výsledky praktické části a obsahuje doporučení pro účetní jednotku v oblasti hospodaření s dlouhodobým majetkem.
Fixed assets in terms of accounting and tax
Keywords: Dlouhodobý hmotný majetek; účetní odpisy; daňové odpisy; problematika daní; Tangible fixed assets; intangible fixed assets; accounting depreciation; tax depreciation; taxes