Podvody na seniorech - prevence a řešení problému v kontextu sociální práce - Turková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá podvody na seniorech a prevenci z pohledu soci-álních pracovníků a policistů. Cílem práce je zjistit, jak vypadá v současné době prevence ze strany sociálních pracovníků a Policie ČR. Cílem práce je také zjistit, jaký druh podvodu se vyskytuje nejčastěji. Teoretická část práce obsahuje definice základních pojmů, které s tímto tématem souvisí. Definovány byly pomocí odborné literatury. Popsány jsou známé druhy podvodů, které pachatelé využívají. Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Jako technika byl použit polostrukturovaný rozhovor. Rozhovory byly provedeny s policisty z oddělení tisku a prevence z Jihočeského kraje. Dále byly rozhovory vedeny se sociálními pracovníky, kteří pracují v sociálních službách zaměřených na tuto problematiku.
Fraud on Seniors - Prevention and Solution of the Problem in Context of Social Work
Keywords: senior; stárnutí; stáří; podvod; sociální práce; Policie ČR; druhy podvodů; prevence; trestný čin; oběť trestného činu; pachatel trestného činu; viktimologie; senior; aging; old age; fraud; social work; Police of the Czech Republic; types of fraud; prevention; crime; victim of crime; perpetrator of crime; victimology