Děkanský kostel Narození Panny Marie ve Vodňanech. Stavební historie a novověké úpravy. - Moserová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je věnována stavební historii a novověkým úpravám děkanského kostela Narození Panny Marie ve Vodňanech. Stavba vodňanského kostela prošla od svého počátku několika přestavbami. První zmínka o kostele se váže k roku 1327, v první polovině 15. století pak stavba dostala vrcholně gotickou podobu. Zajímavou kapitolou raně novověkého stavebního vývoje je přítomnost italského stavitele Vincence Vogarelliho, který přistavěl severní loď. Kolem roku 1630 byl rodem Marradasů vodňanskému kostelu darován barokní obraz Panny Marie Monserratské. Po požáru města byl interiér kostela během druhé poloviny 18. století doplněn souborem pozdně barokních soch. V letech 1894-1897 byl nakonec kostel upraven do neogotické podoby architektem Josefem Mockerem. Dnešní výzdoba kostela pochází rovněž z uvedených let, přičemž návrhy pro ni dodal Mikoláš Aleš. Z jeho ruky pocházejí dochované kartony k vitrážím a freskám. Bakalářská práce se zabývá i jinými památkami v okolí Vodňan, na jejichž výzdobě se podílel Mikoláš Aleš. Uměleckohistorický význam těchto památek je zasazen do odpovídajícího kontextu umělcova díla.
The dean church of the Nativity of Virgin Mary in Vodňany. Its building history and adjustments in modern times.
Keywords: Děkanský kostel Narození Panny Marie; Vodňany; Vincenc Vogarelli; Mikoláš Aleš; Josef Mocker; novogotika.; Dean church of the Nativity of the Virgin Mary; Vodňany; Vincenc Vogarelli; Mikoláš Aleš; Josef Mocker; neo-gothic.