Deník a dopis jako prostředek autentizace románového příběhu - Procházková, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá interpretací románů Goldstein píše dceři od Ireny Douskové, Hledání běžeckého těla od Jakuba Češky a Nebe nemá dno od Hany Andronikové. Cílem práce je zkoumat, jak tyto tři romány využívají žánru dopisu (e-mailu, chatu) či deníku pro autentizaci dění a zobrazovaných postav. Dané umělecké texty jsou analyzovány z hlediska tematiky, jazykové a stylistické roviny. V teoretické části diplomové práce se analyzuje problematika autentizace fikce. Následuje podrobná analýza zkoumaných románů a závěrečné zařazení těchto interpretovaných děl do kontextu české literární tvorby počátku 21. století.
Diary and letter as a means of authentisation in fiction
Keywords: deník; dopis; autentizace fikce; Hana Androniková; Jakub Češka; Irena Dousková; diary; letter; authentication of fiction; Hana Androniková; Jakub Češka; Irena Dousková