Vývoj dětské kresby a její možnosti v diagnostice - Thonová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Vývoj dětské kresby a její možnosti v diagnostice Teoretická část mé diplomové práce se zabývá vývojem dětské kresby a její následnou interpretací. V práci je definována kresba, její vývoj, zákonitosti a zvláštnosti. Diplomová práce se opírá o poznatky z odborné literatury, které charakterizují dětský vývoj a jeho počátky v kresbě a mladším školním věku. Důraz je rovněž kladen i na testy, kterými se zjišťuje školní zralost, celkový vývoj dítěte či psychický stav. Poukazuje na přínos v povolání učitele na prvním stupni základní školy. V praktické části jsou obsaženy rozbory dětské kresby běžné a začarované rodiny, postavy pána a oblíbené činnosti či zájmy z pohledu pedagogicko-psychologické diagnostiky. Kresby jsou doplněny o další metody, jako je rozhovor, pozorování dítěte a dotazníky pro rodiče a učitele sloužící pro přiblížení rodinného zázemí a anamnézy dítěte.
The development of child drawing and it is potential in diagnostisc
Keywords: Dětská kresba; pedagogicko-psychologická diagnostika; mladší školní věk; vývoj dětské kresby; zvláštnosti a zákonitosti kresby; kresebné testy; Children drawing; pedagogical-psychological diagnostics; school age; the development of children's drawings; peculiarities and patterns of artwork; drawing tests