SPIRITUALITA A RELIGIOZITA SENIORŮ - Vachová, Klára (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná bakalářská práce nese název ''Spiritualita a religiozita seniorů''. Pojmy spiritualita, religiozita a spirituální potřeby nejsou u nás v současné době zcela jasné. Přesto je spirituální dimenze člověka součástí tzv. holistického pohledu na člověka jako bytost bio-psycho-socio-spirituální. Práce spirituální dimenzi blíže charakterizuje a objasňuje, jakou roli mohou hrát spirituální potřeby v životě seniora. Obsah bakalářské práce je rozdělen do dvou oddílů. Teoretická část se zabývá vysvětlením pojmů spiritualita a religiozita, charakteristikou možných spirituálních potřeb klientů, základní psychologií stáří a ateismem. Mezi spirituální potřeby byla zařazena potřeba najít smysl života, potřeba najít smysl utrpení, potřeba transcedence, potřeba být milován a milovat, potřeba víry, potřeba naděje, potřeba mít čisté svědomí, potřeba odpouštět druhým, potřeba modlitby a meditace a potřeba symbolů a obrazů. Vlastní práce si klade za cíl definovat spirituální potřeby seniorů. Dále se snaží zjistit zda jsou tyto potřeby naplňovány a do jaké míry. Byla zkombinována kvantitativní metoda výzkumu s metodou kvalitativní. U kvantitativní části výzkumu byla použita metoda dotazování, technikou sběru dat byl dotazník. Byly zvoleny dvě pracovní hypotézy, které se vztahují k daným cílům. U kvalitativní části byla na základě narativní metody zvolena technika rozhovoru. Výzkum byl proveden v Domově pro seniory ve Veselí nad Lužnicí a v Domě s pečovatelskou službou ve Veselí nad Lužnicí. Informace z dotazníku byly zpracovány manuálně, čárkovou metodou a základní statistikou. Grafické znázornění bylo provedeno pomocí sloupcových a výsečových grafů v programu Microsoft Excel. V diskuzi se srovnávají výsledky s odbornou literaturou a hodnotí se pracovní hypotézy. V závěru jsou uvedeny vlastní názory na danou problematiku a doporučení pro praxi.
SPIRITUALITY AND RELIGIOSITY OF SENIORS
Keywords: spiritualita; religiozita; spirituální potřeby; senioři; spirituality; religiosity; spiritual needs; seniors