Studie možnosti ovlivnění procesu transformace primární organické hmoty v kompostu ionty Ca+2 a Mg+2 - Hájek, František (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce řeší celý proces kompostování od vlastností vstupních materiálů až po vytvoření charakteristických látek v kompostu (humus - fulvokyseliny, huminové kyseliny, huminy). Nastiňuje problémy a řešení spojené se zjištěním kvality a kvantity humusu v kompostu. Podstata práce spočívá v navrhnutí účinné urychlovací přísady pro zahrádkářské komposty.
Study of the possibility of influencing the process of transformation of primary organic matter in the compost of Ca+2 and Mg+2 ions
Keywords: humus; humusové kyseliny; kationtová výměnná kapacita; kompost; kvantita; kvalita; půdní organická hmota; urychlovač do kompostů; cation exchange capacity; composting; compost akcelerátor; humic substances; topsoil; quantity; quality; soil organic matter