Prevence vzniku závislosti na návykových látkách u žen ve věku starší dospělosti - Čmugrová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce obsahuje obecnou charakteristiku fyzických a psychických změn u žen v období starší dospělosti, stručné vymezení nejčastěji zneužívaných návykových látek v rámci dané cílové skupiny a faktory ovlivňující vznik závislosti na návykové látce. Podrobně jsou analyzovány příčiny typické pro vznik závislosti u žen ve věku starší dospělosti. Závěrečná část je věnována stávajícím možnostem předcházení vzniku závislosti u žen ve zmíněné věkové kategorii. Zároveň jsou zde navrženy i nové formy včasné prevence v oblasti zdravotnictví, médií a volného času založené zejména na ovlivnění individuálních postojů žen.
Prevention of the Rise of Dependency on Addictive Substances in Older Adult Women
Keywords: ženy; starší dospělost; návyková látka; závislost; příčiny závislosti; prevence; volný čas; zdravý životní styl; women; older adults; addictive substance; dependency; causes of dependency; prevention; free time; healthy life-style