Možnosti fyzioterapie a pohybové aktivity - Machačová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá možnostmi fyzioterapie a pohybovými aktivitami v těhotenství. Cílem bylo popsat fyziologické těhotenství a jeho vliv na pohybový aparát, zjistit, jaké pohybové aktivity jsou vhodné pro těhotné a které vybrané pohybové aktivity těhotné snášely nejlépe. Položila jsem si tyto výzkumné otázky: Jak ovlivňuje fyziologické těhotenství pohybový aparát? Jaké pohybové aktivity jsou v těhotenství vhodné? Jak budou vybrané pohybové aktivity těhotným vyhovovat? Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá anatomií fyziologického těhotenství, popisuje ženské pohlavní orgány, dobu trvání těhotenství, změny v organismu během těhotenství a jejich vliv na pohybový aparát. Dále obecně popisuje vhodné a nevhodné pohybové aktivity během těhotenství a jejich vliv na pohybový aparát. Jako poslední bod teoretické části jsem zpracovala fyzioterapeutické metody, které jsem později použila v praktické části. Praktická část popisuje metody použité ve výzkumu a způsob zpracování výsledků, charakterizuje výzkumný soubor a podrobně popisuje práci s jednotlivými testovanými těhotnými ženami. Tyto kapitoly obsahují anamnézy těhotných, výsledky jejich vstupních a výstupních vyšetření, popisy jednotlivých lekcí, výsledky a doporučení. Cíl práce byl splněn a výzkumné otázky zodpovězeny. Těhotné ženy hodnotily cvičební jednotky kladně. Přinesly jim úlevu od potíží, které těhotenství běžně provázejí. V závěru se zamýšlím nad využitím těchto poznatků v praxi a doporučeními pro zavedení vhodných pohybových aktivit a terapeutických metod do běžného života těhotných žen.
Possibilities of physiotherapy and sports in pregnancy
Keywords: Těhotenství; fyzioterapie; pohybové aktivity; vliv těhotenství na pohybový aparát; fyzioterapeutické metody; Pregnancy; physiotherapy; physical activities; impact of pregnancy on musculoskeletal system; physiotherapeutic methods