GENERATIVNÍ MNOŽENÍ TERESTRICKÝCH ORCHIDEJÍ METODOU IN VITRO - Kyncl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo studium asymbiotického a symbiotického množení terestrických orchidejí. Při asymbiotickém množení nebyl zjištěn statistický vliv organického dusíku ve formě peptonu na zkoumané druhy orchidejí. U Habenaria dentata byl potvrzen pozitivnější vliv mikroelementů a přídavků sacharidů (sacharóza, glukóza a maltóza) na klíčivost semen. Vliv různých železitých solí nebyl markantní na stimulaci semen druhu Cypripedium calceolus. Vliv různých izolátů mykorhizních hub při symbiotickém množení nebyl u zkoumaných druhů orchidejí statisticky prokázán. Při přesunu semenáčků do podmínek ex vitro nebyl statisticky potvrzen vliv zkoumaných substrátů (Akadama, lávový písek a orchidejový substrát Lukscheiter) na růst u druhů Spiranthes odorata a Bletilla striata.
GENERATIVE PROPAGATION OF SELECTED TERRESTRIALS ORCHIDS OF METHOD IN VITRO
Keywords: Orchidaceae; mykorizní houby; asymbiotické; symbiotické; množení; médium; Orchidaceae; mycorrhizal fungi; asymbiotic; symbiotic; propagation; medium