Problematika slev na zboží a jejich vlivu v účetních a daňových souvislostech na případu obchodního řetězce - Skusilová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je analyzovat možnosti a dopady slev obchodního řetězce v návaznosti na platné předpisy, jejich výklad a reálnou situaci. Praktická část je zaměřena na analýzu slev ve vybraném podniku. Na úvod je stručně charakterizován podnik, představení jeho struktury a obecné členění slev. Následují podkapitoly detailněji se zabývající jednotlivými druhy slev a účelem jejich užití. Pro ilustraci jsou použity konkrétní příklady. Součástí je popis účtování slev a promítnutí jejich konečného dopadu do majetku, financování a výsledku hospodaření. Významným zdrojem informací v této části byly vnitropodnikové směrnice, pracovních postupy a jiné interní materiály. Pro bližší pochopení problematiky slev, zejména z pohledu obchodní politiky podniku, bylo nezbytné dotazování v rámci podniku. Díky takto získaným informacím mohla být v praktické části provedena aplikace teoretických poznatků včetně zhodnocení účetních a daňových dopadů. Konec praktické části je věnován problematickým situacím, s kterými se společnost v běžné praxi obvykle setkává.
THE ISSUE OF DISCOUNT ON THE GOODS AND THEIR IMPACT IN THE ACCOUNTING AND TAX CONTEXT ON THE CASE OF THE TRADE CHAIN.
Keywords: zboží; slevy; oceňování zboží; cenové odchylky; účetnictví; daně; goods; discounts; goods valuation; price deflection; accounting; taxes