Problematika legislativy dětských zotavovacích akcí - konkrétní plnění legislativy v rámci provozu LDT Rachačky - Baštýřová Brutovská, Anna (Jihočeská univerzita, 2008)
V mé práci jsem se zaměřila na rozbor zákona 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a vyhlášky 106/2001 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, dále jsem tyto právní předpisy porovnávala s chodem letního dětského tábora na Rachačkách. Cílem této práce je vytvoření materiálu o přípravě a průběhu letních táborů pro děti. Práce by měla sloužit nejen provozovatelům, ale i vedoucím a všem, kteří o toto téma projeví zájem. Na našem trhu je velmi málo publikací o tom, jak mít tábor správně připravený, aby vyhovoval hygienickým normám. Ne vždy to je tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Dochází k problémům s kontrolními orgány státní správy a mnohdy je to pouze tím, že se lidé neorientují ve spleti zákonů a vyhlášek. Pro svou práci jsem zvolila kvantitativní metodu sběru dat - dotazníkové šetření. mezi pořadateli zotavovacích akcí pro děti. Dotazník byl anonymní, byl složen z otevřených, polouzavřených a uzavřených otázek. Zjišťovala jsem, jak se pořadatelé orientují v platné legislativě a jak si umí poradit s případnými problémy. Dotazník jsem rozesílala na e-mailové adresy nebo rozdávala přímo pořadatelům. Pomocí dotazníků jsem chtěla zjistit, zda pořadatelé mají povědomí o platné legislativě týkající se zotavovacích akcí pro děti. Díky výzkumu jsem zjistila, že naprostá většina z nich ví, nejen který zákon a která vyhláška jsou platné, ale i jak je použít v praxi při pořádání táborů pro děti. Tím se dostávám k hypotéze mé práce: Provozovatelé dětských táborů neznají platnou legislativu nutnou k provozu dětských zotavovacích akcí. Výzkumem se tato hypotéza nesplnila.
Questions of legislature of children´s convalescence action - concrete performance of legislaure in terms of summer children´s camp Rachačky
Keywords: letní dětský tábor; zotavovací akce; dítě; vyhláška; zákon; pořadatel; summer chlidren´s camp; convalescence action; children; public notice; law; organizer