Nezaměstnanost obyvatelstva České republiky - Veverková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2016)
Nezaměstnanost je velmi složitým jevem, kterým se zabývá mnoho vědních disciplín, lze ji zkoumat z geografického, ekonomického, sociálního i psychologického hlediska. Je to problém, který se nedotýká pouze samotného nezaměstnaného, ale také celé společnosti a státu. Cílem této práce je zhodnocení nezaměstnanosti především z geografického hlediska, hledání regionálních rozdílů v nezaměstnanosti i snaha odhalit jejich příčiny a souvislosti s dalšími jevy. Psychologických a sociálních dopadů nezaměstnanosti se práce dotýká jen okrajově. Nezaměstnanost je analyzovaná z hlediska časového vývoje od roku 1990 do současnosti (2014). Analýza zahrnuje také prostorovou diferenciaci nezaměstnanosti na krajské a okresní úrovni i na úrovni správních obvodů obcí s rozšířenou působností, komparaci nezaměstnanosti České republiky a dalších evropských států a zhodnocení struktury nezaměstnaných, respektive registrovaných uchazečů o zaměstnání. Nedílnou součástí práce je také vymezení základních pojmů a prezentace základních měr hodnocení nezaměstnanosti, jichž práce využívá v praktické části.
Unemployement of population in the Czech Republic
Keywords: Nezaměstnanost; Česká republika; trh práce; nezaměstnaný; prostorová diferenciace; míra nezaměstnanosti; Unemployement; the Czech Republic; labour market; unemployed; spatial differentiation; rate of unemployement