VYBRANÉ ETICKÉ PROBLÉMY SPOJENÉ S LÉČBOU LIDÍ S PSYCHICKÝM ONEMOCNĚNÍM Z POHLEDU KŘESŤANSKÉ ETIKY - Škoda, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá vybranými etickými problémy, které se vztahují k léčbě lidí s psychickým onemocněním. Jednotící úhel pohledu na tyto problémy zde představuje křesťanská katolická etika. Text se zaměřuje na situaci v České republice. Jsou v něm nejprve objasněny základní pojmy, popsány formy psychiatrické péče a představena základní etická, teologická a antropologická východiska. Práce rovněž zohledňuje poznatky z oblasti sociologie, práva a především psychiatrie. Popis jednotlivých skupin duševních poruch poskytuje v disertaci nutný podklad pro etickou reflexi. Samotné vybrané etické problémy jsou nahlíženy v kontextu vztahů společnosti, odborníků a rodiny k psychicky nemocným. Křesťanské etika zde vychází z biblických textů a soudobých výroků Učitelského úřadu církve (Magisterium).
Selected ethical problems related to the treatment of people with mental diseases from the perspective of Christian ethics
Keywords: psychická nemoc; křesťanská etika; psychiatrie; mezilidské vztahy; Key words: mental disease; Christian ethics; psychiatry; interpersonal relationships