Hledání smyslu života v oblasti práce u učňovské mládeže - Pareisová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá hledáním smyslu života učňovské mládeže ve vztahu k práci. Zjišťuji perspektivy dnešních mladých lidí v porovnání s perspektivami učňovské mládeže za Baťova systému v období první republiky. Práce má tři hlavní části. V první je podán problém smyslu života obecně - z hlediska filosofického, psychologického a dále pak s pohledem na adolescenci z hlediska sociologického. Druhá část rozebírá práci a její smysl pro člověka. Třetí část vyplňuje výchova mládeže a stav učňovského školství dnes ve srovnání s Baťovou mládeží a výsledky dotazníku dnešních učňů na uvedené téma. Závěr pak shrnuje všechny uvedené poznatky.
Looking for sense of life im the work of youth apprenticeship
Keywords: smysl života; práce; Baťova škola práce; výchova mládeže; učňovství; školství; postoje; průzkum; zjištění; Key words: meaning of life; work; Baťa´s school of work; youth education; apprenticeship; educational system; bearings of state and public; research; findings