Ošetření kopyt v závislosti na využití koní - Soukupová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce byla zaměřena na vlivy působící na volbu způsobu ošetření kopyt koní. Do sledování bylo zapojeno celkem 60 koní, z toho 38 valachů a 22 klisen různých plemen a rozdílného věku od různých majitelů a chovatelů z České republiky. Pomocí dotazníků byly zjišťovány informace o koni, zejména plemeno, věk, technologie ustájení, aktuální využití koně a způsoby ošetření kopyt vzhledem k minulosti a budoucnosti. Sledováním byly zjišťovány podmínky, při kterých může být kůň pouze s korekturami kopyt a kdy naopak je potřeba koně kovat na přední končetiny či kompletně na všechny čtyři.
The Treatment of hooves depending on the use of horses
Keywords: koně; kopyto; bosý kůň; podkova; boty pro koně; horse; hoof; barefoot horse; horseshoe; horse boots