Synchronizace říje plemenic skotu a její úspěšnost - Suková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Reprodukce a mléčná produkce jsou považovány za hlavní faktory ovlivňující celou ekonomiku chovu skotu. Dlouhodobě sledujeme zhoršující se reprodukci v chovech skotu. Možností, jak reprodukci zlepšit, je zařazení synchronizačních protokolů do managementu reprodukce. Cílem práce bylo, na základě analýzy dat, zjistit úspěšnost inseminace po synchronizaci říje a vyhodnotit reprodukční ukazatele. Sledování probíhalo od ledna 2017 do června 2018. Sledovaný soubor tvořilo 310 plemenic holštýnského skotu s úrovní užitkovostí 10 335 kg mléka. Data byla získaná ze zootechnické evidence a programu Farmsoft. Úroveň reprodukce v chovu byla vyhodnocena jako špatná. Hodnoty reprodukčních ukazatelů byly následující: inseminační interval - 63 dnů, servis perioda - 124 dnů, mezidobí - 407 dní, interinseminační interval - 35 dnů, inseminační index - 2,63 a zabřezávání po první inseminaci - 33,23 %. Výborného výsledku dosáhl jen inseminační interval, protože plemenice byly zařazeny 31 až 38 dnů po porodu do synchronizačního protokolu Presynch. Bylo zjištěno, že krávy po synchronizačním programu Presynch měly březost po první inseminaci 36,6 %, zatím co plemenice inseminované na vyhledanou říji měly březost po první inseminaci pouze 28 %. Procento březosti po první inseminaci u synchronizovaných krav se téměř shoduje s průměrem ČR (37,1%). Hormonální preparáty v rámci Presynchu zvýšily náklady na reprodukci u jedné krávy o 211 Kč.
Rut synchronization in breeding cattle and its success rate
Keywords: Presynch; synchronizace; plodnost; reprodukční ukazatele; Presynch; synchronization; fertility; reproductive indicators