Reflexe občanské války a éry frankismu v současném Španělsku - Perez Medrano, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je zmapovat pozůstatky občanské války a éry frankismu v současném Španělsku a přiblížit kroky, které byly podniknuty ve snaze prolomit kolektivní mlčení. První tři kapitoly představují průřez Španělska v období občanské války a frankistické diktatury a popisují proces jeho transformace v demokratickou zemi. Čtvrtá kapitola se zabývá procesem otevírání hromadných hrobů, kterého se z důvodu nečinnosti státu ujaly různé asociace sdružující rodinné příslušníky obětí. Následně je věnována pozornost nejvýznamnějšímu z frankistických symbolů, Valle de los Caídos, který se stal hrobkou diktátora a zároveň místem posledního spočinutí řady obětí občanské války. Šestá a současně poslední kapitola se věnuje Zákonu o historické paměti, jehož snahou bylo odškodnit oběti frankismu a uzavřít období rozkolu španělské společnosti.
Reflection on the Spanish Civil War and Francoist era in Contemporary Spain
Keywords: frankismus; Franko; španělská občanská válka; Zákon o historické paměti; Valle de los Caídos; francoism; Franco; Spanish Civil War; Historical Memory Law; Valle de los Caídos