Percepce rozpadu partnerských vztahů - Vajčnerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá vnímáním rozpadu partnerských vztahů a partnerskými vztahy obecně. Teoretická část je rozčleněna do čtyř částí. V první části se zabývám fázemi vývoje partnerského vztahu a vývojem manželství v čase, druhá kapitola se věnuje volbě partnera. Třetí kapitola se zabývá krizí v partnerských vztazích a čtvrtá, nejdůležitější kapitola, je zaměřena na možné příčiny nespokojenosti v partnerství, které mohou vést k rozpadu vztahu. Výzkumná část je založena na srovnávání rozdílů v oblasti percepce rozpadu vlastních partnerských vztahů a partnerských vztahů obecně na základě rozdílného věku, pohlaví, vzdělání a jiných dílčích kvalit probandů. Zjišťuje také, co je pro lidi v partnerském vztahu důležité. Dotazník je vyhodnocován kvantitativně. Výzkum byl uskutečněn prostřednictvím dotazníků rozesílaných emailem po celé České republice.
The Perception of the Partnerships Breaking-up
Keywords: partner; partnerský; vztah; rozchod; rozpad; příčiny; partner; partnership; relationship; breakup; disintegration; causes