Vliv prostředí na počátky kouření u dětí - Jarošová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem bakalářské práce je zmapování situace týkající se kouření u dětí 2.stupně základních škol. Cílem práce bylo zjistit, jak jsou děti ovlivňovány společenskými trendy, jejich vlastním prostředím a jaké mají všeobecné znalosti o kouření a jeho vlivu na lidský organismus. Práce byla rozdělena na praktickou a teoretickou část. V teoretické části byly shrnuty poznatky z historie kouření, obecné informace o kouření a vlivu na lidské zdraví, část byla také věnována charakteristice vybrané věkové skupiny a preventivním programům. Pro výzkum k praktické části práce byly vybrány dvě hypotézy. Jako výzkumný nástroj byly použity dotazníky, které byly rozdány na předem vytipovaných základních školách v Českých Budějovicích. Hypotéza č.1, že děti pocházející z kuřáckých rodin ke kouření inklinují častěji, než děti z rodin nekuřáků, se potvrdila. Hypotéza č.2, že více než polovina respondentů není dostatečně informována o možných rizicích kouření, se výzkumem také potvrdila. Celkově mě tyto výsledky překvapily a přijde mi alarmující, kolik se v dnešní době najde mezi dětmi těch, kteří už mají v tomto útlém věku zkušenost s kouřením cigaret nebo jsou dokonce pravidelnými kuřáky. Myslím si, že nedostatečná osvěta a málo věnovaná pozornost preventivním programům proti kouření k tomuto ,,trendu" jen přispívá. Bylo by dobré, kdyby se společnost nad tímto fenoménem zamyslela a začala se snažit o to, aby pro nové generace kouření již nebylo běžnou součásti každodenního života.
Influence of environment on the beginnings of smoking among children
Keywords: kuřák; závislost; droga; prostředí; děti; cigareta; prevence; tabák; smoker; addiction; drug; environment; child; cigarette; prevention; tabacco