Vznik závislosti v důsledku syndromu týrané ženy - Hátová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá domácím násilím na ženách a možným vznikem závislosti. Teoretická část vymezuje hlavní pojmy, jako je domácí násilí, popisuje jeho formy a dynamiku. Také jsou zde popsány různé druhy pomoci a vyjmenovány některé organizace, které se touto problematikou zabývají. Dále jsou stručně charakterizovány závislosti, jejich vznik a popsány některé druhy. V praktické části jsou prezentovány výsledky vlastního výzkumu, zjištěné v polostandardizovaných rozhovorech a z kazuistik. Výzkum měl zjistit možnou spojitost mezi domácím násilím a možným vznikem závislosti u oběti žen. Výsledkem praktické části je stanovení hypotéz.
The dependence of women as a result of battered women's syndrome
Keywords: domácí násilí; formy domácího násilí; dynamika domácího násilí; syndrom týrané ženy; závislosti; faktory vzniku závislosti; domestic violence; forms of domestic violence; the dynamics of domestic; violence; battered women's syndrome; addiction; factors ofaddiction