Výživa telat do odstavu, rizika spojené s dietetickými poruchami - Šimková, Františka (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce zahrnuje fyziologii trávícího traktu u skotu a zabývá se výživou telat do odstavu. Toto téma zahrnuje výživu mlezivem v prvních dnech života po narození telete. Je to nejdůležitější období ve výživě celkově, protože ovlivňuje tvorbu pasivní imunity telat a tím i budoucí užitkovost. Další fází je výživa mlékem nebo mléčnou krmnou směsí. Pozdější užitkovost spojená se správným vývojem bachoru je ovlivněna také podávání startéru v období mléčné výživy. Další kapitoly shrnují nemoci telat spojené s dietetickými nedostatky, což jsou převážně průjmová onemocnění. Závěrečné kapitoly navrhují léčbu a prevenci těchto nemocí.
Calf nutrition to weaninig, risks associated with nutrition disorders
Keywords: telata; průjmová onemocnění telat; výživa telat; calves; diarrheal diseases of calves; nutrition of calves