Analýza elektronických služeb České pošty se zaměřením na hybridní služby - Mikešová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu a doporučení pro rozvoj elektronických služeb České pošty, s.p. Cílem práce je analýza využití nástrojů Hybridní pošty a jejich zlepšení vzhledem k potřebám zákazníků. Dílčími cíli této diplomové práce jsou rozbor nástrojů Hybridní pošty a jejich využitelnosti, analýza vztahů se zákazníky se zaměřením na Customer Relationship Management a posouzení celkové situace hybridních služeb České pošty, s.p.
Analysis of the electronic services of the Czech Post with focusing on hybrid services
Keywords: Hybridní pošta; Customer Relationship Management; SWOT analýza; konkurenceschopnost; Hybrid Mail; Customer Relationship Management; SWOT analysis; Competitiveness