Analýza vybraných genomových oblastí s dominantními supresory adgf-a mutantního fenotypu u Drosophila melanogaster - Kadlecová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Adenosin je důležitou signální molekulou v mnoha fyziologických procesech u mnoha rozličných organismů. Aberantní regulace hladiny této molekuly vede k nejrůznějším patologickým efektům, jako je například těžká imunodeficience u člověka. V minulých letech byl vytvořen genetický model pro zkoumání účinků adenosinu na octomilce (Drosophila melanogaster) a pomocí tohoto modelu byl započat rozsáhlý genetický skríning na geny, modifikující odpověď na vysokou hladinu adenosinu. V této práci jsou prezentovány dílčí úkoly v rámci tohoto skríningu, které zahrnují detailnější analýzu vybraných oblastí, které byly identifikovány tímto skríningem jako oblasti obsahující dominantní supresory fenotypu spojeného se zvýšenou hladinou adenosinu. Prvním úkolem bylo vytvoření kratší, molekulárně definované delece v rámci původně objevené větší delece. Druhým úkolem bylo otestování supresorových účinku již existující kratší delece. Třetím úkolem bylo prověření úlohy potenciálního supresoru, což zahrnovalo ověření pozic P-elementů, které tento gen zasáhly a otestování účinků těchto inzercí. Posledním úkolem pak bylo zaklonování sekvence pro tvorbu próby, která by měla být využita pro charakterizaci exprese tohoto genu
Analysis of selected genomic regions with dominant suppressors of the adgf-a mutant phenotype in Drosophila melanogaster