Povídky K. M. Čapka Choda - Žouželková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
V práci jsme se zabývali třemi knihami Karla Matěje Čapka Choda s názvy: Ad hoc!, Čtyři odvážné povídky a Psychologie bez duše. Popsali jsme teoretická a metodologická vymezení. V teoretické části jsme se zabývali čtenářskou recepcí, objektivitou a subjektivitou, dobovou recepcí, zobrazováním reality a fikce, místy nedourčenosti, prázdnými místy a negacemi, diskurzy. Na základě synopticko-pulzační metody jsme popsali naši soustavu souřadnic určenou pro práci s konkrétními texty. V metodologické části jsme charakterizovali vyprávěcí situace (osobu, perspektivu, modus, vypravěče a reflektora) a literární postavy (způsoby zobrazení, jednání, promluvy a pojmenování). Všechny tyto charakterizované kategorie jsme poté použili při interpretaci textů. Vymezili jsme charakteristické rysy autorského stylu, nejčastější motivy, náměty, témata a postupy. V závěru jsme uvedli názory několika kritiků jako součást recepce Karla Matěje Čapka Choda.
Short stories of Karel Matěj Čapek Chod
Keywords: Karel Matěj Čapek Chod; povídky; interpretace; čtenářská recepce; synopticko-pulzační metoda; literární postavy; vyprávěcí situace; Karel Matěj Čapek Chod; short stories; interpretation; reader reception; synoptic-pulsation method; literary characters; narrative situation