Socio-demografický vývoj sídel Českobudějovicka - Fiktusová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá demografickým a sociálním vývojem obcí okresu České Budějovice od pádu socialistického režimu po současnost (1989 2014). Především sleduje rozdílnosti ve vývoji počtu obyvatel, ve změnách migračního a přirozeného přírůstku, v rozvoji vzdělanosti populace a také rozdílnosti ve stárnutí obyvatel v jednotlivých obcích okresu v závislosti na změnách a nových trendech ve společnosti, které nastaly po období komunismu. V závěru jsou vystiženy obce nebo také skupiny obcí, ve kterých došlo v průběhu sledovaného období k výrazné demografické i sociální revoluci. Teoretická část je věnována seznámení s charakteristikou okresu, vývoji jednotlivých demografických ukazatelů a změnám v oblasti školství a průmyslu v Českobudějovickém okresu jako celku. Součástí bakalářské práce jsou kartogramy, porovnávající vývoj demografických ukazatelů za určité dekády a následně za celé sledované období jednotlivých katastrálních území a grafy zobrazující vývoj těchto demografických ukazatelů podle obcí, rozlišených dle velikostních skupin, a také podle jednotlivých kategorií obcí.
The social and demographic development of municipalities in the administrative district of České Budějovice
Keywords: obce; okres České Budějovice; populační vývoj; přirozený přírůstek; migrace; stárnutí populace; vzdělanost; municipalities; district of České Budějovice; population development; natural population increase; migration; population ageing; education