Ošetřovatelské postupy podávání kyslíku novorozencům - Studíková, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Ošetřovatelské postupy podávání kyslíku novorozencům Diplomová práce má nastínit současný pohled na oxygenoterapii novorozenců vyžadující vysoce specializovanou péči již na porodním sále, následně na jednotkách intenzivní a resuscitační péče perinatologických center. Výzkumné šetření v diplomové práci je zaměřeno na posouzení úrovně realizace doporučení České neonatologické společnosti pro podání kyslíku ve všech úrovních péče o novorozence. V teoretické části se zabýváme prvním ošetřením a hodnocením novorozence. Následují důvody vedoucí k podání kyslíku a způsoby aplikace kyslíku na porodním sále a jednotkách intenzivní a resuscitační péče. Kyslík je u novorozence v popředí zájmu, patří mezi nejčastěji podávaný lék. S neadekvátním použitím kyslíku jako léčiva roste pro novorozence riziko vzniku mnoha komplikací. Právě porod a první týdny po narození patří mezi klíčová období každého dítěte. Dodržováním doporučených postupů se zlepšují vyhlídky předčasně narozených novorozenců na kvalitní život. Cílem práce je zjistit úroveň realizace doporučení České neonatologické společnosti pro podání kyslíku ve všech úrovních péče o novorozence. Výzkumné šetření je zpracováno pomocí kvantitativního výzkumu, technikou dotazníku. Byl vytvořen jeden druh dotazníku pro námi vybraný výzkumný soubor. Soubor tvořily sestry pracující na novorozeneckém úseku vybraných nemocnic. Bylo vytvořeno 65 otázek, jejichž cílem bylo zjistit úroveň realizace doporučení České neonatologické společnosti pro podání kyslíku ve všech úrovních péče o novorozence. Výzkumný soubor obsahoval 184 respondentů. K dosažení cíle byly stanoveny tyto hypotézy: H1: Sestry znají současná doporučení pro podání kyslíku novorozencům. H2: Porodní sály jsou dostatečně technicky zabezpečené pro podání. kyslíku novorozencům. H3: Sestry jsou teoreticky i prakticky připravené na situace vyžadující podání kyslíku novorozencům. H4: Sestry mají jasně formulované zásady oxygenoterapie na porodním sále v písemné formě na viditelném místě. Na základě statisticky zpracovaných výsledků se první tři hypotézy potvrdily. Čtvrtá hypotéza byla zamítnuta. Cíl práce byl splněn. Výsledky šetření mohou být využity k lepšímu pochopení problematiky podávání kyslíku u hypoxických stavů novorozenců, s ohledem na poznatky o jeho toxicitě. Pro zajištění dodržování doporučení pro podání kyslíku novorozencům je vhodné vytvoření ošetřovatelského postupu, standardu a jeho dostupnost na každém porodním sále, stanici.
Nursing Procedures of Oxygen Administration to Newborns
Keywords: novorozenec; sestra; ošetřovatelský postup; oxygenoterapie; ventilační podpora; komplikace; newborn; nurse; nursing process; oxygen therapy; ventilatory support; complication