Srovnání pravomocí prezidenta v období první Československé republiky a dnes vzhledem k moci výkonné - Tisoňová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá srovnáním ústavních pravomocí dvou důležitých prezidentů naší republiky ve dvou různých historických obdobích české státnosti, a to prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla. Řeší pravomoci jim svěřené a týkající se zejména výkonné moci, vlády republiky. Srovnání se zabývá jejich rozsahem a použitím v reálném politickém životě. V úvodu mé práce stručně seznámím, za jakých okolností se oba významní muži dostali do tak význačné pozice v českém státě a v souvislosti s tím krátce popíši i události vedoucí ke vzniku obou ústav, Ústavy z roku 1920 a Ústavy schválené Českou národní radou v prosinci roku 1992, které jsou klíčovými podklady pro vznik a zpracování mé bakalářské práce. Nejdůležitější část této práce obsahuje vlastní komparaci udělených pravomocí a následné využití v praxi.
Comparison of Presidential Competences During the First Czechoslovak Republic and Today with Regard to the Executive Power
Keywords: Tomáš Garrigue Masaryk; Václav Havel; ústavní pravomoci; vláda; ústava; instituce prezidenta; Tomas Garrigue Masaryk; Vaclav Havel; constitutional powers; government; constitution; the institute of president