Surrealistická poetika a umělecká reflexe světa Skupiny Ra a Ludvíka Kundery - Havlová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se v první části zaměřuje na historii a působení literárně-výtvarnické Skupiny Ra, především v letech 19361948. Tvorba Skupiny Ra vychází ze surrealismu, umělecké vyjádření jednotlivých členů je jím výrazně ovlivněno, později si však Ra vytváří svou vlastní osobitou řeč, jež udržuje kontinuitu se surrealismem a zároveň ho přesahuje. Tato část věnuje pozornost znakům surrealismu, podobnostem a odlišnostem Ra a předchozí generace, kontaktům mladších surrealistů a také nastiňuje poetiky jednotlivých členů a jejich díla. Druhá polovina práce se soustředí na jednoho z raistů, na Ludvíka Kunderu a jeho rozličnou tvorbu a specifický projev, kterým obohacuje způsob reflexe a zobrazování světa, jež Ra nabízí. Diplomová práce tak představuje nejen skupinu, jež tvořila umění v době okupace a války, ale rovněž ukazuje na přínos Ra a Ludvíka Kundery pro literární avantgardu.
The Group Ra's and Ludvík Kundera's Surrealist Poetics and Their Artistic Reflection of the World
Keywords: Skupina Ra; surrealismus; neosurrealismus; mladší surrealisté; Josef Istler; Miloš Koreček; Ludvík Kundera; Bohdan Lacina; Zdeněk Lorenc; Vilém Reichmann; Václav Tikal; Václav Zykmund; The Group Ra; Surrealism; Neo-surrealism; Younger Surrealists; Josef Istler; Miloš Koreček; Ludvík Kundera; Bohdan Lacina; Zdeněk Lorenc; Vilém Reichmann; Václav Tikal; Václav Zykmund