Barevná modifikace Warteggova kresebného testu u pacientů s psychiatrickou diagnózou - Říhová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá barevnou modifikací Warteggova kresebného testu u pacientů s psychiatrickou diagnózou. Z důvodu velké šíře problematiky duševního onemocnění byla pozornost výzkumu zaměřena na diagnózu depresivního onemocnění. Teoretická část byla zpracována na základě analýzy odborné literatury zabývající se tímto tématem. Pozornost byla věnována především vysvětlení základních pojmů týkajících se dané problematiky. Jádrem teoretické části je Warteggův kresebný test a jeho barevná modifikace. Dále se teoretická část zabývá diagnózou depresivního onemocnění. Výstupem empirické části jsou výsledky kvantitativního výzkumu, ve kterém byly použity metody a techniky zúčastněného pozorování, nestandardizovaný rozhovor, sekundární analýza dat - analýza dokumentace. Hlavní metodou výzkumu byla barevná modifikace Warteggova kresebného testu. Empirická část práce poskytuje rozbor a popis jednotlivých znaků ve zpracování barevné modifikace Warteggova kresebného testu, které jsou typické pro pacienty s depresivním onemocněním a to jak z obsahového tak z formálního hlediska. A to na základě porovnávání výsledků respondentů bez této diagnózy.
Colored modification of Wartegg's drawing test at the patients with psychiatric diagnosis
Keywords: projektivní metody; barevná modifikace Warteggova kresebného testu; depresivní onemocnění; projective methods; colour modification of Wartegg?s drawing test; depressive disorders