Perspektivy vývoje mezinárodního obchodu s vínem - Sobotková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce je posoudit, jaké jsou perspektivy vývoje mezinárodního obchodu s vínem pro české vinaře, specifikovat obchod s vybraným produktem a zpracovat doporučení pro rozvoj sledovaného oboru. Dílčím cílem této práce je podat návrhy na vylepšení pozice českých vinařů na zahraničním trhu. Určit, jaké možnosti pro jejich podporu nabízí stát a jak jsou tyto služby jimi využívány. Vytvořit nové návrhy, jak by čeští vinaři mohli být konkurenceschopnější v mezinárodním měřítku.Pro analýzu situace českých vinařů je použito kvantitativního výzkumu. Bylo dotázáno 321 vinařství. Poté byla provedena analýza situace vinařství v České republice a ve světě. Nakonec jsem provedla situační analýzu konkrétního vinařství. Její součástí je STEP analýza, sestaven je Porterův model pěti sil,diagnóza finančního hospodaření podniku je zjištěna provedením finanční analýzy. Dále pokračuje charakteristika portfolia firmy. Celá situace je vyhodnocena pomocí SWOT analýzy.
Prospects of Emergence of International Trade in Wine
Keywords: mezinárodní obchod; vinařstvím; datozníkové šetření; STEP analýza; Porterův model pěti sil; finanční analýza; popis portfólia; SWOT analýza; international trade; wine prroducer; survey by questionnaires; STEP analysis; Porter's five forces model; financial analysis; portfolio description; SWOT analysis